In samenwerking met JACA (USA), Japanese Akita Inu Club (UK) en Nippon Inu

Akita's van over de hele wereld kunnen getroffen worden door auto-immuun aandoeningen zoals Sebaceous Adenitis (SA) en Uveodermatological Syndrome (UDS) oftewel Vogt-Kayanaga-Harada Disease, beter bekend als VKH syndroom. Jammer genoeg is er nog niet de mogelijkheid om de fokdieren te screenen of ze deze ziekte zullen krijgen of doorgeven aan hun nakomelingen. Er zijn al verschillende onderzoeken opgestart maar helaas is dit allemaal per land of continent gebeurd met het gevolg dat het allemaal stil blijft staan en men er nog steeds niet achter is.
De diversiteittest van zowel de Amerikaanse Akita als de Akita kan helpen met de keuze van de partner zodat u kunt zien of de combinatie die u hebt maakt genetisch zo divers mogelijk is.

SA is een zeer gecompliceerde, erfelijke aandoening wat betekent dat er meerdere genetische varianten voor het ontstaan van de aandoening in elke zieke hond. Om een DNA test te ontwikkelen om de verantwoordelijke genen te vinden, moeten alle varianten geidentificeerd worden. Ter aanvulling, het kan ook zijn dat niet genetische factoren in het ontstaan van de aandoening meespelen. Dit betekent dat het vinden van de verantwoordelijke genen zeer moeilijk is.

Animal Health Trust (AHT) in Engeland heeft aangeboden om een speciaal SA onderzoek (en andere auto-immuunaandoeningen) te starten voor de Akita - gebaseerd op het 'Give a Dog a Genome' (GDG) onderzoek – wanneer er genoeg samples en geld binnenkomt!

Opsomming van wat er al verzameld is (Update oktober 2017):

Europa
SA honden: 7
Honden zonder SA ouder dan 8 jaar: 6
Honden zonder SA jonger dan 8 jaar: 2

USA
SA honden: 10
Honden zonder SA ouder dan 8 jaar: 10
Samples van gerelateerde honden: 50

Deze samples zijn van honden uit Groot Brittannië, Nederland, Portugal, Oostenrijk en de USA. Hier komen nog samples bij uit Duitsland, Griekenland, Rusland, Italië en  België. Met het verzamelen van samples van gerelateerde honden zijn er ook samples ontvangen van honden met VKH, andere auto immuun aandoeningen en allergieën.

Maar er zijn nog meer samples nodig, we hebben 50 samples nodig van SA honden, 50 samples van gezonde honden ouder dan 8 jaar.
Dus als u een Akita met stamboom heeft en u wilt meedoen, dan kunnen wij bekijken of uw hond in aanmerking komt. U kunt contact opnemen met in het Engels met Kate Huggins, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of in het Nederlands met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

We zijn ook nog bezig om geld in te zamelen om het onderzoeksprogramma te starten.
U kunt doneren via paypall: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met het kenmerk SA Research of u kunt doneren via https://www.justgiving.com/crowdfunding/saresearch.

Opmerking: De samples worden vertrouwelijk behandeld. Niemand buiten het onderzoeksteam van het AHT zullen de details weten van de honden toegelaten tot dit onderzoek, de andere clubs die meedoen aan het project, zullen alleen weten hoeveel SA en controle samples zijn aangeleverd. 

Volg het onderzoek op Facebook
FB