De oorsprong van de American Akita volgt die van de Akita, in de regio van de Akita prefectuur in het noorden van Japan. Het waren middelgrote honden en werden oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op beren en het bewaken van woning en erf. Het was rond het begin van de zestiende eeuw, dat dit soort Akita bekend stond als Matagi Akita. Naarmate de jaren vorderden begonnen sommige Japanse eigenaren hun Akita's te gebruiken om met andere honden te vechten, met als een gevolg dat deze Akita gekruist werd met de Tosa en Mastiff, wat resulteerde in een toename van totale lichaamsomvang.
Toen in 1908 hondengevechten verboden werden veranderde dat de vooruitzichten voor de Akita, omdat de Japanse fokkers de originele kenmerken, verloren gegaan door kruising van de Matagi Akita, terug wilden brengen. Dientengevolge werden in 1931 superieure voorbeelden van het ras aangewezen als Natural Monument.
Een andere belangrijke factor in de geschiedenis van de Akita was de tweede wereld oorlog. Tijdens deze periode kregen de Japanse Akita fokkers opdracht om al hun honden over te dragen (met uitzondering van de Duitse Herder, die zouden worden gebruikt voor militaire doeleinden) om militaire kleding van te maken. Sommige Akita fokkers begonnen toen te kruisen met Duitse Herders om de Akita te redden van een bijna zeker uitsterven. Aan het eind van de oorlog waren er dus tenminste drie verschillende Akita types in Japan. In 1937 werd de bekende Helen Keller geprezen voor het importeren van de eerste Akita in de Verenigde Staten en na de oorlog bewonderden de daar toentertijd gestationeerde Amerikaanse militairen de Akita en sloten hem in hun hart. Het ras nam dan ook enorm in populariteit toe in de Verenigde Staten. De meeste van deze Akitas waren van het grotere type (Dewa-lijn). Omdat het ras zo in populariteit groeide werd in 1956 de the Akita Club of America opgericht. De American Kennel Club accepteerde het ras vervolgens pas in oktober 1972.
Maar op dat moment konden de American Kennel Club en de Japanse Kennel Club het niet eens worden over een gemeenschappelijke afstamming, waardoor er dus geen nieuwe bloedlijnen werden ingevoerd vanuit Japan. Vandaar ook, dat het ras in de Verenigde Staten begon af te wijken van het ras in Japan, wat daar werd terug gefokt naar de Matagi Akita's met als doel het herstel van de oorspronkelijke Akita. Het is waar om te zeggen dat zelfs in Japan ze niet zeker waren welke versie van de Akita de originele was, en vanuit deze gedachte werden er dan dus ook verschillende organisatie opgezet met ieder hun eigen rasstandaard. Maar grotendeels door de inspanningen van de belangrijkste organisatie vandaag de dag, genaamd AKIHO, erkennen fokkers van deze club de Matagi Akita als de enige echte en beschouwen ze het grotere type (Dewa-lijn) als incorrect, vanwege alle kruisingen.
De Amerikaanse Kennel Club en de Japanse Kennel Club erkenden elkaar niet tot 1992, en tegen die tijd was het ras in Japan en Amerika zo verschillend, dat problemen begonnen te ontstaan bij het beoordelen van hen. De F.C.I., een kynologische organisatie met de meest aangesloten landen, besloot de standaard van het land van herkomst, dus Japan, te gaan hanteren. Maar toen de FCI de JKC standaard aannam hielden andere landen, zoals Amerika, Groot-Brittanniƫ en een paar anderen, hun eigen standaard.
Dit was een probleem voor de fokkers, die het type Akita, die we nu kennen als de American Akita, hadden, omdat ze niet de kwalificatie Uitmuntend konden krijgen vanwege het verschil tussen de door hen en de in Japan gefokte Akitas. Uiteindelijk werd in het jaar 2000 door de FCI besloten om het ras te splitsen en kreeg dit ras in eerste instantie de naam Great Japanese Dog. Deze naam kreeg weinig waardering en viel niet in goede aarde bij landen buiten de FCI, en naarmate de tijd verstreek werd het ras erkend als de American Akita.
In het Verenigd Koninkrijk zijn de rassen inmiddels ook gesplitst een heet de American Akita gewoon Akita en zijn Japanse tegenhanger heet Japanese Akita. In Amerika is het ras pas gesplitst in 2020. Ook hier heet de American Akita gewoon Akita en de Akita heet Japanese Akitainu.