In de media is er veel aandacht voor de (on)gezondheid van rashonden. Ondanks dat onze rassen nog steeds gezonde rassen zijn, zijn er toch enkele erfelijke afwijkingen die belangrijk zijn om op te selecteren bij het fokken, om onze rassen ook voor de toekomst gezond te houden.
Onze clubfokkers hebben de gezondheid van hun honden en nakomelingen hoog in het vaandel staan en fokken volgens het Verenigings Fokreglement, waar onder andere de volgende erfelijke afwijkingen aan bod komen.

Wat is HD?

Het begrip "dysplasie" komt uit het oud Grieks en betekent "misvorming". Heupdysplasie is een afwijking aan de heupgewrichten waarbij de ontwikkeling van de heupen bij een jonge, opgroeiende hond niet normaal verloopt en de gewrichten ernstig misvormd kunnen worden.

Het patella probleem bij de hond

Door: Prof. Drs. F.J. Meutstege                        

Definitie
De patella (knieschijf) is een zgn. sesambeen in het kniegewricht. Hij zit in de pees van de grote dijspier, die middenvoor aan het scheenbeen trekt, en op die manier staan, lopen en springen mogelijk maakt.

Help de Akita!

Op dit moment lopen er 2 onderzoeken naar SA. Als u een hond met SA heeft, zou u enorm kunnen helpen.
U kunt mailen naar Inge McCulloch voor meer informatie.

Nieuw onderzoek met nieuwe technieken:
→ Onderzoek auto-immuunziektes UC Davis (Akita/American Akita):

Onderzoek wat al loopt sinds 2004, maar tot op heden zonder resultaat:
→ Onderzoek Dr. Pfeiffer (Akita/American Akita):

Sebaceous Adenitis – Waarheden en feiten bij Akita's

Het eerste verslag over Sebaceous Adenitis (SA) werd in 1985 gepubliceerd.
SA is een zeldzame ontstekingsziekte gericht op de vernietiging van de talgklieren. De ziekte is gemeld in veel verschillende hondenrassen, maar ook in kruisingen. Desondanks is de aanleg ervan bij de Akita, Poedel, Hovawart, Vizsla en Samojeed alom bekend. In de Verenigde Staten werden door SA aangetaste honden verzameld in een databank beheerd door de Orthopedic Foundation of America.

Help de American Akita!

Op dit moment lopen er twee onderzoeken naar VKH. Als u een hond met VKH heeft, zou u enorm kunnen helpen bij dit onderzoek
U kunt mailen naar Inge McCulloch voor meer informatie.

→ Diversiteitsonderzoek
→ Onderzoek Animal Health Trust

Vogt-Koyanaga-Harada Disease, beter bekend als VKH syndroom

VKH is een auto-immuunziekte, d.w.z. auto-immuun gerelateerd met erfelijke implicaties. Men is van mening dat elke vorm van stress de ziekte kan veroorzaken. Symptomen zijn depigmentatie, haaruitval en blindheid.