In de media is er veel aandacht voor de (on)gezondheid van rashonden. Ondanks dat onze rassen nog steeds gezonde rassen zijn, zijn er toch enkele erfelijke afwijkingen die belangrijk zijn om op te selecteren bij het fokken, om onze rassen ook voor de toekomst gezond te houden.
Onze clubfokkers hebben de gezondheid van hun honden en nakomelingen hoog in het vaandel staan en fokken volgens het Verenigings Fokreglement, waar onder andere de volgende erfelijke afwijkingen aan bod komen.

Wat is HD?

Het begrip "dysplasie" komt uit het oud Grieks en betekent "misvorming". Heupdysplasie is een afwijking aan de heupgewrichten waarbij de ontwikkeling van de heupen bij een jonge, opgroeiende hond niet normaal verloopt en de gewrichten ernstig misvormd kunnen worden.

Het patella probleem bij de hond

Door: Prof. Drs. F.J. Meutstege                        

Definitie
De patella (knieschijf) is een zgn. sesambeen in het kniegewricht. Hij zit in de pees van de grote dijspier, die middenvoor aan het scheenbeen trekt, en op die manier staan, lopen en springen mogelijk maakt.

Sebaceous Adenitis – Waarheden en feiten bij Akita's

W.U.A.C. Meeting 2007 Wiesbaden
Door: Ina Pfeiffer, Tina Roth and Robin Wellmann

Het eerste verslag over Sebaceous Adenitis (SA) werd in 1985 gepubliceerd.

SA is een zeldzame ontstekingsziekte gericht op de vernietiging van de talgklieren. De ziekte is gemeld in veel verschillende hondenrassen, maar ook in kruisingen. Desondanks is de aanleg ervan bij de Akita, Poedel, Hovawart, Vizsla en Samojeed alom bekend. In de Verenigde Staten werden door SA aangetaste honden verzameld in een databank beheerd door de Orthopedic Foundation of America.

Vogt-Kayanaga-Harada Disease, beter bekend als VKH syndroom

VKH is een auto-immuunziekte, d.w.z. auto-immuun gerelateerd met erfelijke implicaties. Men is van mening dat elke vorm van stress de ziekte kan veroorzaken. Symptomen zijn depigmentatie, haaruitval en blindheid.