Voor de eerste keer naar een tentoonstelling of clubmatch

Een kampioenschaps Clubmatch is een uitstekende gelegenheid om uw hond voor de eerste maal mee te laten doen aan een tentoonstelling. Het is kleinschalig zodat het voor uw hond  erg prettig is om te kunnen wennen. Ook kunnen bestuur en organisatie u met raad en daad bij staan op de dag zelf.

Met deze handleiding hopen wij de beginnende exposant een handje te kunnen helpen. Iedere ervaren exposant heeft immers ooit voor de eerste maal zijn/haar hond ingeschreven en heeft er na die eerste keer enorm veel plezier in gekregen. Het is dus belangrijk dat die eerste keer ontspannen, gezellig en goed verloopt.

Voordat u in gaat schrijven is het belangrijk om te weten of uw hond geschikt is om in te schrijven. Als het een reu betreft dient hij in ieder geval beide teelballen te hebben. Ook moet de hond een FCI erkende stamboom hebben, en zal alleen kans maken op een goede beoordeling als hij een erkende kleur en erkende haarvariëteit heeft. Ook dient de hond in een uitstekende gezondheid en conditie te verkeren en keurig verzorgd te zijn.

Inschrijven
Meestal kunt u heel makkelijk online inschrijven voor een tentoonstelling. Alle tentoonstellingen in Nederland staan op onze website in de agenda, en alle clubmatches van kynologenclubs (leuk om te oefenen!) kunt u vinden op de website van de Raad van Beheer. Houd de stamboom bij de hand als u het inschrijfformulier invult, dan heeft u alle juiste gegevens bij de hand.
LET OP: Wacht niet te lang met inschrijven. De sluitingsdatum voor een tentoonstelling kan soms al ruim een maand voor de showdatum zijn en vol is vol.

Binnenkort kunt u inschrijven voor onze Kampioenschaps Clubmatch die gehouden gaat worden op 19 juni 2022.

Vanaf dat uw hond 4 maanden oud is kunt u op de meeste shows meedoen. Op onze Kampioens Clubmatch kunt u in de volgende klassen inschrijven:

  • jongste puppyklasse: voor honden van 4 tot 6 maanden.
  • puppyklasse: voor honden van 6 tot 9 maanden.
  • jeugdklasse: voor honden van 9 tot 18 maanden.
  • tussenklasse: voor honden van 15 tot 24 maanden.
  • open klasse: voor honden vanaf 15 maanden.
  • fokkersklasse: voor honden vanaf 9 maanden, gefokt door de eigenaar.
  • kampioensklasse: voor honden die de leeftijd van 15 maanden hebben bereikt en die een nationale of internationale F.C.I. kampioenstitel hebben behaald.
  • veteranenklasse: voor honden die de leeftijd van 8 jaar hebben bereikt.

KCM1 2Ringtraining
Nu heeft u uw krulstaart ingeschreven voor de show. Hoe nu verder? Het is verstandig om van te voren ringtraining te volgen. Zowel u als uw hond weten dan wat de bedoeling is van het showen en bovendien staat u een stuk zelfverzekerder in de ring als u weet wat u kunt verwachten. 
U kunt deze ringtraining volgen via een kynologenclub bij u in de buurt of de speciale ringtrainingsclubs. Buiten dat het een goede voorbereiding is voor een eerste tentoonstelling is het ook leuk om met uw hond bezig te zijn en is het een prima manier om uw hond/pup te socialiseren.

U leert op ringtraining:

  • Uw hond zich te laten betasten door een vreemde.
  • Uw hond het te laten accepteren dat een vreemde naar zijn gebit kijkt, of u leert dit zelf te tonen (niet alleen handig voor op show, maar ook voor dierenarts bezoek!)
  • De diverse figuren die men moet lopen (rechte lijn, driehoek, rondje). 
  • Met welk tempo uw hond zijn beste gangwerk laat zien.
  • Trucs en tips om de eventueel minder sterke kanten van uw hond te “verbergen” voor de keurmeester. (geen enkele hond is namelijk perfect).
  • Presentatie op tafel (voor de Shiba) en in stand.

KCM3

Wat neemt u mee naar de show?

  • kam en/of borstel
  • handdoekje om de hond droog te wrijven als het regent of sneeuw.
  • drinkbak en eten (beloning) voor uw hond.
  • gewone halsband en riem.
  • showlijn van nylon of dunne leren riem met slipkettinkje of slip-halsband.
  • speld om uw catalogusnummer die u in de ring dient te dragen, duidelijk zichtbaar op te spelden.
  • stoeltje voor uzelf.
  • bench en/of hondendeken.
  • uw bevestigingsbrief, betalingsbewijs en dierenpaspoort.

En dan is het zover
De showdag is aangebroken. Probeert u ruim voor aanvang aanwezig zijn zodat uw hond nog even kan wennen voor als u meteen aan de beurt bent. Als u aangekomen bent in de hal waar de tentoonstelling gehouden wordt zal u bij de ingang om uw entreebewijs gevraagd worden. Eventueel wordt het dierenpaspoort nog nagekeken, of de entingen up-to-date zijn. U krijgt bij de ingang ook meteen uw catalogus overhandigd waarin u kunt zien in welke ring uw ras gekeurd wordt, en in welke volgorde dit gaat gebeuren. Vervolgens zoekt u een plaatsje op van waar uit u de ring goed in de gaten kunt houden en u de ringmeester goed kunt horen als hij de ringnummers afroept van de honden die aan de beurt zijn. LET OP: u wordt niet gehaald, u dient zelf in de gaten te houden wanneer u aan de beurt bent.

De keuring
KCM3 2


Per klasse wordt uw ras gekeurd. Als uw klasse aan de beurt is gaat u op nummer in rij op de aangewezen plaats staan. Allereerst zal de keurmeester vragen om gezamenlijk met alle andere honden een paar rondjes te lopen. Hierna gaat de keurmeester elke hond apart keuren, en dicteert hij zijn bevindingen aan een schrijver, die dit noteert op een keurverslag wat u later mee naar huis kunt nemen.

KCM4 2

De Shiba wordt (bijna) altijd op tafel betast door de keurmeester om de bouw te kunnen voelen, en deze bekijkt ook op tafel het gebit. Bij de Akita, American Akita, Kishu en Shikoku gebeurt dit gewoon op de grond. Hierna zal hij u vragen een rondje, een driehoek of recht op en neer te lopen om het gangwerk te kunnen beoordelen, waarna u de hond mooi neer zet zodat de keurmeester de hond in profiel kan zien. Het keurverslag wordt nu opgemaakt. Als de keurmeester klaar is met uw hond kunt u achteraan in de rij weer aansluiten. Probeert u in de tijd dat u niet aan de beurt bent uw hond wel te laten staan en met hem bezig te zijn. De keurmeester kan alsnog even een blik op uw hond werpen. Duurt het erg lang dan mag uw ongetrainde hond best even gaan zitten. Dit is nog beter dan dat hij verveeld en niet op zijn voordeligst staat.

De kwalificaties
De kwalificaties die kunnen worden gegeven zijn Uitmuntend, Zeer Goed, Goed of Matig.

Uitmuntend "U": voor honden die zodanig aan de standaard voldoen dat een geringe afwijking of een kleine fout het ideale rasbeeld niet verstoort en de kwalitiet van de hond zodanig is dat hij voor een kampioenschapsprijs in aanmerking kan komen.
Zeer Goed "ZG": voor honden die in het algemeen aan de standaard voldoen maar door enkele onvolkomenheden, die het ideale rasbeeld verstoren, niet voor de kwalificatie "uitmuntend" in aanmerking komen.
Goed "G": voor honden die nog wel aan de standaard voldoen maar door verschillende afwijkingen, die het ideale rasbeeld verstoren of door een ernstige fout niet voor een hogere kwalificatie in aanmerking komen.
Matig "M": voor honden die in een te geringe mate aan de standaard voldoen of door een zeer ernstige fout niet voor een hogere kwalificatie in aanmerking komen.

De winnaars worden aangewezen
KCM5Als alle reuen of teven uit de klassen zijn gekeurd, komen de honden die 1e zijn geworden met Uitmuntend, behalve de puppy en baby, weer terug in de ring. Zij gaan nu met elkaar de strijd aan om beste reu/teef te worden. Deze winnaar krijgt het CAC (en eventueel CACIB op een internationale tentoonstelling), de tweede reu en teef krijgen het reserve CAC (eventueel reserve CACIB). Als dit zowel bij de reuen als bij de teven is gebeurd, komen de beide winnaars nog een keer terug in de ring. De keurmeester gaat nu uit deze twee honden de beste van het ras aanwijzen. De hond die dit wint krijgt op onze Kampioens Clubmatch de officiële titel CLUBWINNAAR ’12, en gaat ’s middags naar de erering waar hij mag verschijnen voor de keuring voor Best in Show. Op een nationale of internationale tentoonstelling, waar alle rassen gekeurd worden, gaat de beste van het ras eerst naar de rasgroep keuring.

De kwalificaties die aan baby’s en puppy’s gegeven kunnen worden zijn Veelbelovend, Belovend of Weinigbelovend. De beste baby en puppy van de reuen komen uit tegen de beste baby en puppy van de teven, en ook de winnaar hiervan mag als beste baby van het ras of beste puppy van het ras naar de erering. Hier wordt dan de beste baby en puppy van de show gekozen. Ook gebeurt ditzelfde met de beste veteranen van het ras.

 

 

KCM5 2

Kampioenschappen
Om uw hond Nederlands kampioen, Nederlands jeugd kampioen of Nederlands veteranen kampioen te showen dient u de volgende kampioenschapspunten te behalen. Deze zijn te behalen op nationale of internationale tentoonstellingen en op Kampioens Clubmatches.

Nederlands kampioen:
4 maal CAC (4 maal beste reu of teef) of 3 maal CAC en 4 maal reserve CAC.
Nederlands jeugd kampioen:
3 maal een 1ste plaats met de kwalificatie “Uitmuntend” in de jeugdklasse reuen of teven.
Nederlands veteranen kampioen:
3 maal een 1ste plaats met de kwalificatie “Uitmuntend” in de veteranenklasse reuen of teven.

Als u gaat inschrijven wensen wij u veel succes. Maar welke kwalificatie en plaatsing uw krulstaart ook krijgt,
vergeet niet dat u altijd uw eigen liefste en de mooiste hond weer mee naar huis neemt!