Op de Algemene Leden Vergadering van 28 april jongstleden is een wijziging van artikel 7.4 van de Verenigings Fok Reglementen goedgekeurd wat betrekking heeft op het aankeuren van honden om aan de kwalificatie eisen te voldoen. 



Het bestuur van Nippon Inu wil graag de mening van haar leden horen, om namens hen stelling te nemen in enkele vraagstukken die voorliggen met betrekking tot de normenmatrix op de Algemene Ledenvergadering van de Raad van Beheer.

Normenmatrix
De normenmatrix zijn aanvullende regels voor de fokkerij van stamboomhonden die gelden per ras. Rasverenigingen waren in de gelegenheid om door te geven welke gezondheidsonderzoeken voor hun ras van belang zijn, zodat een normenmatrix per ras opgesteld kon worden. Op de stambomen van pups zou komen te staan of de pup gefokt is volgens de regels of niet. Helaas zijn onze rassen immer nog niet opgenomen.

Het plan was om de normenmatrix in te laten gaan per 1 mei 2021. Het bestuur van de Raad van Beheer heeft besloten om deze ingangsdatum te verschuiven tot na de Algemene Vergadering van de Raad van Beheer, alwaar zij eerst enkele zaken ter besluitvorming voor willen leggen aan aangesloten verenigingen.


Vraag 1:

Naast gezondheidsonderzoeken zijn er door rasverenigingen soms ook strengere eisen gesteld aan het welzijn van de ouderhonden of regels gesteld om inteelt en verwantschap nog verder te beperken dan dat de Raad van Beheer het beperkt. Dit is opgenomen in de normenmatrix, ondanks dat vanaf 2012 gesteld werd dat de normenmatrix slechts betrekking zou moeten hebben op gezondheids- en gedragsnormen. Hier zijn binnen de kynologie vragen over gesteld waardoor dit nu voorgelegd wordt op de komende Algemene Vergadering van de Raad van Beheer.

Bent u van mening dat in de normenmatrix alleen gezondheids- en gedragsnormen opgenomen moeten worden, of vindt u het wenselijk dat rasverenigingen ook extra beperkende welzijns- en inteeltnormen op kunnen nemen?

Vraag 2:

Vanaf 2012 was het plan om op de stamboom van een pup te noteren of de oudercombinatie wel of niet voldoet aan de regels van de normenmatrix. Dit werd opgenomen in regelgeving. Het vorige bestuur heeft besloten dat te doen middels groene vinken (voldoet) of rode kruisen (voldoet niet).

Het huidige bestuur heeft op basis van gewijzigde regelgeving besloten deze rode kruisen niet meer te plaatsen en de stamboom “leeg” te laten op dit punt als een combinatie niet voldoet.

Nippon Inu heeft al bij de Raad van Beheer aangegeven dat als de rode kruisen weggelaten worden, de stambomen van pups uit combinaties die niet voldoen, er precies zo uit komen te zien als de stambomen van onze rassen, omdat er van onze rassen nog geen normenmatrix ligt. Dit vinden wij niet wenselijk, zo lijkt het alsof onze fokkers allen niet volgens de regels fokken. In beide gevallen zijn de stambomen namelijk blanco op dat punt.
Mocht het besluit om de rode kruisen weg te laten bevestigd worden op de Algemene Vergadering, is onze wens dat gewacht wordt tot alle rassen ingeregeld zijn, zodat bij elk ras een groen kruis kan komen te staan op de stamboom, en pups van niet ingeregelde rassen geen stamboom gaan krijgen die er exact zo uitziet als een stamboom van een combinatie die niet voldoet; leeg.


Bent u van mening dat wel of niet het rode kruis moet komen te staan op de stamboom bij niet voldoen aan de normenmatrix?
Zo niet, wenst u dan wel een andere manier om dit aan te geven?

 

Wij stellen uw mening zeer op prijs. Wij vragen u uw mening vóór 13 mei aan ons door te geven via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

FUN-KEURING, 19 september 2021

Dogcenter Zaltbommel, Jan stuversdreef 4, Kerkwijk. (buiten show)
Aanvang: 10.00 uur.

KAMPIOENSCHAPS CLUBMATCH, 19 september 2021
Dogcenter Zaltbommel, Jan stuversdreef 4, Kerkwijk. (buiten show)
Aanvang: 10.00 uur.

CHAMPIONSHIP SHOW SEPTEMBER 19. 2021
Dogcenter Zaltbommel, Jan Stuversdreef 4, Kerkwijk (outdoor show)
Start of the judging is 10.00 hr. 

Pinkster puzzeltocht 23 mei 2021

Start vanaf het Andries Schotel Museum, Dorpsstraat 2, Esbeek
Aanvang vanaf 13.00 uur

 

Wij bedanken Mw. Sheena-O'neill-Clark en Dhr. J. Coppens hartelijk voor het keuren van de honden!
Het is een behoorlijk werk geweest om van elke hond een keurverslag te schrijven.
Alle deelnemers krijgen dit verslag toegemaild en onderstaande winnaars krijgen nog een prijs thuis gestuurd.

Wij bedanken ook alle deelnemers voor hun deelname.
In totaal hebben wij € 562,50 over kunnen maken naar Safe Haven Inu Rescue.

BEST IN SHOW - keurmeester/judge: J. Coppens
Shiba: Yoru no Hime Simba -Genseiko Of
Eig: E. Wiersma

BESTE JONGSTE PUP IN SHOW / BEST BABY IN SHOW - keurmeester/judge: J. Coppens
Shiba: Shitonuba Save Your Kisses For Me
Eig: L. van Eekelen

BESTE PUP IN SHOW / BEST PUP IN SHOW - keurmeester/judge: J. Coppens
Akita: Fueko Ho-Ori go Kinu Hana Ken
Eig: Nicole Casey / Alexander Rupp

BESTE VETERAAN IN SHOW / BEST VETERAN IN SHOW - keurmeester/judge: J. Coppens
Shiba: Tenshiko Eiichi v. Shiinkenmo
Eig: S. Goos-Bakker

BESTE NIET ERKENDE KLEUR OF VACHT / BEST NOT RECOGNIZED COLOR OR COAT - Keurmeester/judge: S. O'Neill-Clark
Akita: Hiromitsu O aiki go
Eig: E. Weustenraed


Bekijk hier alle uitslagen en filmpjes

Nieuwsitems uitgebracht door de Raad van Beheer.

De uitslagen worden gepubliceerd vanaf officiële bronnen zoals het tentoonstellingssecretariaat of de Raad van Beheer. Typefouten voorbehouden.