AMERICAN AKITA REU BENNY

Door verandering van privé omstandigheden wordt een nieuwe eigenaar voor Benny gezocht, een reu van 1 1/2 jaar jong.  


Het onderzoek naar patella luxatie is sinds 1 augustus 2016 een door de Raad van Beheer geprotocolleerd onderzoek.
De onderzoeksresultaten worden door de Raad van Beheer geadministreerd en op verzoek wil men dit 1 tot 2 keer per jaar aan rasverenigingen ter beschikking stellen.
Wij hopen echter binnenkort deze resultaten per kwartaal te ontvangen, zoals dit ook het geval is bij de onderzoeksresultaten van Heup Dysplasie en erfelijke oogafwijkingen.

Op onze website vindt u de eerste resultaten die binnen gekomen zijn:


Deze pagina's zijn een extra service voor onze leden, zodat zij de meest recente uitslagen in 1 oogopslag kunnen bekijken.
Zij dienen hiervoor ingelogd zijn op het ledendeel van onze website.

Voor niet-leden is er de mogelijkheid om via "Gezondheidsonderzoeken online" van de Raad van Beheer te zoeken naar de uitslagen van gezondheidsonderzoeken van in het NHSB ingeschreven honden, die geboren zijn in of na 1997. U kunt honden opzoeken op de criteria NHSB nummer, chipnummer of (een deel van) de naam.

SHIBA REU QUINTEN

Quinten is een Shiba reu van 6 jaar oud. Omdat het thuis niet langer ging wordt hij nu opgevangen in een dierentehuis.

De Raad van Dieraangelegenheden (RDA) heeft een voorstel voor de Tweede Kamer gepubliceerd, waarin wordt geadviseerd om hoog-risicohonden en hun eigenaren onder controle te houden aan de hand van verschillende dieronvriendelijke maatregelen. De RDA adviseert om experts een lijst van hoog-risicohonden op te laten stellen, waarbij de lijst van de Hondenbescherming als leidraad wordt gebruikt.
Op die lijst staat de Akita, omdat (kruisingen van) de Akita in een ver verleden ingezet werden als vechthond.

Omdat de genetische selectie van honden van ‘van oorsprong vechttype’ gericht was op het creëren van een hond die aanviel op aanblik van een ander dier (in de vechtring), kan agressie worden ingezet zonder een duidelijke prikkel of interactie tussen bijtende en gebeten hond. Nippon Inu is van mening dat de Akita niet aan dit profiel beantwoordt, en verzoekt de RDA de Akita niet op te nemen van de lijst van hoog-risicohonden.

RAD1

RAD2
 

SHIBA REU MATSU (gereserveerd)

Met pijn in het hart zoekt het baasje van Matsu een nieuwe eigenaar voor hem die kennis van het ras heeft.
Matsu is een black and tan Shiba reu van 9 jaar oud.  

De Raad van Dieraangelegenheden (RDA) heeft een voorstel voor de Tweede Kamer gepubliceerd, waarin wordt geadviseerd om hoog-risicohonden en hun eigenaren onder controle te houden aan de hand van verschillende dieronvriendelijke maatregelen. De RDA adviseert om experts een lijst van hoog-risicohonden op te laten stellen. 

De Hondenbescherming heeft al een lijst met hoog-risicohonden, welke de RDA als basis wil gebruiken voor een nog op te stellen definitieve lijst met ook kruisingen en look-a-likes van hoog-risico honden.
Op deze lijst prijkt de Akita, daar terecht gekomen omdat in een bepaalde periode van de geschiedenis (kruisingen van) Akita's werden gebruikt als vechthond.

Nippon Inu heeft haar standpunt gedeeld met de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland, en gevraagd om ons te steunen ,-rasvereniging, eigenaren en honden- middels de contacten die zij heeft met de overheid.


Risicohonden1

Risicohonden2

Grote verschillen tussen de FCI rasstandaard en de JKC rasstandaard -Clubfokker N. Reimerink attendeerde ons daar op-, zorgden er voor dat Nippon Inu in maart 2014 contact opnam met Mr. Takemi Nagamura, toenmalig voorzitter van de JKC.
Met name de foutief overgenomen kleuren waren reden om ons in te zetten voor een correct vertaalde rasstandaard van de Shikoku.

De rasstandaard gaf aan:
Rood sesam : Basiskleur van rode haren met mix van zwarte haren.
Sesam : Gelijke mix van witte en zwarte haren.
Zwart sesam : Meer zwarte dan witte haren.

Dit is nu gewijzigd in:
Sesam: Goede mix van zwart, rood en witte haren in het geheel
Rood
Black and Tan

Tevens zijn alle andere vertaalfouten gecorrigeerd.

De Nederlandse vertaling vindt u HIER.

Nieuwsitems uitgebracht door de Raad van Beheer.

De uitslagen worden gepubliceerd vanaf officiële bronnen zoals het tentoonstellingssecretariaat of de Raad van Beheer. Typefouten voorbehouden.