Hachi1Op dit moment wordt er bovenmatig veel gevraagd naar pups, zo ook naar pups van onze rassen. In de zoektocht naar een maatje in huis én de nodige lichaamsbeweging willen veel mensen nu een hond aanschaffen. De Dierenbescherming is bang dat het om impulsaankopen gaat. Hoe gaat het met het nieuwe speelkameraadje als de coronacrisis straks voorbij is en veel mensen weer uit huis moeten gaan werken?

Hier maakt Nippon Inu zich natuurlijk ook zorgen over, met daarnaast de zorg dat er niet secuur gekeken is of het ras wel een goede match blijkt te zijn. Japanse rassen zijn geen honden voor iedereen, zij horen bij een eigenaar die de eigenschappen heeft om deze rassen goed op te voeden.

Op 1 juni 2021 werd wederom ‘Hachiko, A Dog’s Story’ uitgezonden op tv, met in de hoofdrollen Richard Gere en een Akita die de rol vertolkt van “Hachi”. Als pup wordt de rol van Hachi gespeeld door een Shiba. NIPPON INU wil wijzen op het feit dat deze film zeer geromantiseerd is en dat Akita’s en Shiba’s in werkelijkheid geen makkelijke honden zijn die voor iedereen geschikt zijn.

Wanneer u erover denkt om een Akita, Shiba, Shikoku aan te schaffen, moet u zich terdege afvragen of u bereid en in staat bent, om ook na corona tijd, zeer veel tijd en aandacht aan de hond te besteden. Heeft u nog vragen, of twijfelt u of u de geschikte baas zult zijn voor een Japanse rashond, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en lees onderstaand artikel zorgvuldig door.

Het Karakter 
De (American) Akita is een opvallende verschijning vanwege zijn grote formaat en zijn vriendelijke gelaatsuitdrukking. De Akita heeft een uitermate sterk en evenwichtig karakter, is moeilijk van zijn stuk te brengen en kent vrijwel geen stress. Dit maakt hem in zekere zin onverstoorbaar. Hij is moedig, waardig, evenwichtig en rustig in huis.
De Shikoku en Shiba zijn een "kleinere uitgave" van de Akita, maar daarom niet meteen makkelijker. Zij hebben een behoorlijke jachtdrift en door hun zelfstandigheid en dominantie zijn zij ook niet automatisch de best luisterende honden. 

Een Japanse hond is niet voor iedereen de ideale gezinshond. Ze leren namelijk heel snel en luisteren alleen als hun baas het nodige respect heeft weten te verwerven. Dat een Japanse hond gehoorzaam kan zijn betekent niet dat hij zich onderwerpt. Door zijn zelfstandigheid heeft hij dus een vastberaden baas nodig. De opvoeding van de Akita moet dus duidelijk en consequent gebeuren, met veel geduld. Een (te) harde opvoeding heeft een averechts effect. Met te veel druk van onze kant kan een Japanse hond negatief reageren en bij extreme druk zelfs overgaan tot actief verzet.


In deze uitgave staat een uitgebreid verslag van onze Kampioenschaps Clubmatch 2020, met foto's van de klasse winnaars.

Natuurlijk vindt u nog veel meer informatie over de Akita en American Akita, met prachtige foto's.

De Annual is te bestellen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De prijs is £23 (ongeveer 26 euro) inclusief verzendkosten.

Bij vermelding van Nippon Inu in uw mail wordt een bedrag aan onze vereniging gedoneerd. ❤Akita annual 2021


Op de Algemene Leden Vergadering van 28 april jongstleden is een wijziging van artikel 7.4 van de Verenigings Fok Reglementen goedgekeurd wat betrekking heeft op het aankeuren van honden om aan de kwalificatie eisen te voldoen. Het bestuur van Nippon Inu wil graag de mening van haar leden horen, om namens hen stelling te nemen in enkele vraagstukken die voorliggen met betrekking tot de normenmatrix op de Algemene Ledenvergadering van de Raad van Beheer.

Normenmatrix
De normenmatrix zijn aanvullende regels voor de fokkerij van stamboomhonden die gelden per ras. Rasverenigingen waren in de gelegenheid om door te geven welke gezondheidsonderzoeken voor hun ras van belang zijn, zodat een normenmatrix per ras opgesteld kon worden. Op de stambomen van pups zou komen te staan of de pup gefokt is volgens de regels of niet. Helaas zijn onze rassen immer nog niet opgenomen.

Het plan was om de normenmatrix in te laten gaan per 1 mei 2021. Het bestuur van de Raad van Beheer heeft besloten om deze ingangsdatum te verschuiven tot na de Algemene Vergadering van de Raad van Beheer, alwaar zij eerst enkele zaken ter besluitvorming voor willen leggen aan aangesloten verenigingen.


Vraag 1:

Naast gezondheidsonderzoeken zijn er door rasverenigingen soms ook strengere eisen gesteld aan het welzijn van de ouderhonden of regels gesteld om inteelt en verwantschap nog verder te beperken dan dat de Raad van Beheer het beperkt. Dit is opgenomen in de normenmatrix, ondanks dat vanaf 2012 gesteld werd dat de normenmatrix slechts betrekking zou moeten hebben op gezondheids- en gedragsnormen. Hier zijn binnen de kynologie vragen over gesteld waardoor dit nu voorgelegd wordt op de komende Algemene Vergadering van de Raad van Beheer.

Bent u van mening dat in de normenmatrix alleen gezondheids- en gedragsnormen opgenomen moeten worden, of vindt u het wenselijk dat rasverenigingen ook extra beperkende welzijns- en inteeltnormen op kunnen nemen?

Vraag 2:

Vanaf 2012 was het plan om op de stamboom van een pup te noteren of de oudercombinatie wel of niet voldoet aan de regels van de normenmatrix. Dit werd opgenomen in regelgeving. Het vorige bestuur heeft besloten dat te doen middels groene vinken (voldoet) of rode kruisen (voldoet niet).

Het huidige bestuur heeft op basis van gewijzigde regelgeving besloten deze rode kruisen niet meer te plaatsen en de stamboom “leeg” te laten op dit punt als een combinatie niet voldoet.

Nippon Inu heeft al bij de Raad van Beheer aangegeven dat als de rode kruisen weggelaten worden, de stambomen van pups uit combinaties die niet voldoen, er precies zo uit komen te zien als de stambomen van onze rassen, omdat er van onze rassen nog geen normenmatrix ligt. Dit vinden wij niet wenselijk, zo lijkt het alsof onze fokkers allen niet volgens de regels fokken. In beide gevallen zijn de stambomen namelijk blanco op dat punt.
Mocht het besluit om de rode kruisen weg te laten bevestigd worden op de Algemene Vergadering, is onze wens dat gewacht wordt tot alle rassen ingeregeld zijn, zodat bij elk ras een groen kruis kan komen te staan op de stamboom, en pups van niet ingeregelde rassen geen stamboom gaan krijgen die er exact zo uitziet als een stamboom van een combinatie die niet voldoet; leeg.


Bent u van mening dat wel of niet het rode kruis moet komen te staan op de stamboom bij niet voldoen aan de normenmatrix?
Zo niet, wenst u dan wel een andere manier om dit aan te geven?

 

Wij stellen uw mening zeer op prijs. Wij vragen u uw mening vóór 13 mei aan ons door te geven via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

FUN-KEURING, 19 september 2021

Dogcenter Zaltbommel, Jan stuversdreef 4, Kerkwijk. (buiten show)
Aanvang: 10.00 uur.

KAMPIOENSCHAPS CLUBMATCH, 19 september 2021
Dogcenter Zaltbommel, Jan stuversdreef 4, Kerkwijk. (buiten show)
Aanvang: 10.00 uur.

CHAMPIONSHIP SHOW SEPTEMBER 19. 2021
Dogcenter Zaltbommel, Jan Stuversdreef 4, Kerkwijk (outdoor show)
Start of the judging is 10.00 hr. 

Nieuwsitems uitgebracht door de Raad van Beheer.

De uitslagen worden gepubliceerd vanaf officiële bronnen zoals het tentoonstellingssecretariaat of de Raad van Beheer. Typefouten voorbehouden.