AMERICAN AKITA REU DJAXX

Djaxx is een nog jonge reu van 2 jaar oud, waar met pijn in het hart een nieuwe eigenaar voor gezocht wordt.

Op de Algemene Vergadering van 16 oktober 2021 zijn een aantal besluiten genomen betreffende het gezondheidsbeleid.

Fokverbod betreffende epilepsie
Een van de instrumenten is de instelling van een meldpunt www.houdenvanhonden.nl/meldpunt.
Dit meldpunt richt zich vooral op meldingen over epilepsie en staat ook open voor meldingen over andere erfelijke aandoeningen.

Gezondheidsproblemen konden altijd al gemeld worden bij de Raad van Beheer, maar nu nodigt men hondeneigenaren actief uit om melding te doen als bij hun hond zogenaamde idiopathische epilepsie wordt vastgesteld.

Maatregelen
Op basis van de diagnose van de dierenarts en eigen onderzoek gaat de Raad van Beheer over tot een set van maatregelen. 

  • Een lijder aan epilepsie wordt uitgesloten van de fokkerij (krijgt een fokverbod);
  • De combinatie van ouderdieren van een lijder mag niet herhaald worden;
  • Wanneer een ouderdier van een lijder in een andere oudercombinatie wederom een lijder aanepilepsie voortbrengt, wordt het ouderdier definitief uitgesloten van de fokkerij (en krijgt dus ook een fokverbod).

De maatregelen gaan altijd in nadat de melding is opgevolgd en geldt voor dekkingen nadat de eigenaren van de ouderdieren zijn geïnformeerd. Daarmee wordt het een internationaal geldend fokverbod, ook wel limited registration genoemd. Daarnaast worden de betrokken fokkers (eigenaar moederdier en eigenaar vaderdier) gewaarschuwd dat de combinatie waar de aangemelde hond uit is voortgekomen, niet herhaald mag worden. Geeft de combinatie van een van deze dieren met een andere hond opnieuw epilepsie, dan wordt de desbetreffende hond helemaal uitgesloten van de fokkerij.


Limited Registration, fokverbod voor honden.
Nieuw is ook het eerder genoemde ‘limited registration’ op de stamboom. Dit fokverbod kan gegeven worden aan honden die kampen met gezondheidsproblemen. Er mag niet gefokt worden met deze honden, maar ze mogen wel deelnemen aan officiële activiteiten in de hondenwereld, zoals wedstrijden of tentoonstellingen. Aan de hand van deze registratie weet nu iedereen dat er met de hond in kwestie niet gefokt mag worden. Mochten er toch pups geboren worden, dan krijgen zij geen stamboom en worden niet ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek. Dit geldt ook voor honden die in het buitenland een soortgelijk verbod hebben opgelegd gekregen en daarna geïmporteerd zijn in Nederland.

Tevens kan er een fokverbod opgelegd worden bij:

  • Registratie van puppy’s bij ongezonde ouders;
  • Zware inteelt en zogenaamde ‘matador-fokkerij’;
  • Honden met erfelijke aandoeningen of functionele beperkingen;
  • Honden met diskwalificerende fouten.


Stimuleren van verantwoorde fokkerij door invoering ras specifieke normenmatrix
Naast de nieuwe maatregelen heeft de overkoepelende organisatie ook afgesproken om de verantwoorde fokkerij te stimuleren. Dit gebeurt door een aanduiding op de afgegeven stambomen te zetten wanneer de ouderdieren aan gezondheids- en welzijnsvoorwaarden hebben voldaan. Voldoen de ouderdieren daar niet aan dan wordt dit ook vermeld op de stamboom. Voor de pupkoper is dit voorafgaand aan de aanschaf online in te zien.


Uitbouw DNA-onderzoek

Al sinds 2014 geldt er een verplichte DNA-afstammingscontrole voor alle stamboomhonden, om vast te stellen dat de opgegeven ouderdieren ook echt de ouders zijn. Ook kan men hierdoor veel gerichter werken aan een goede gezondheid van stamboomhonden.

Om dit nog verfijnder te doen zet de Raad van Beheer een nieuwe techniek in: de SNP-analyse. Hiermee wordt afstammingscontrole nóg betrouwbaarder, maar heeft beloofd dat er op termijn ook nieuwe, geavanceerde toepassingen voor een duurzaam fokbeleid in zicht komen. Denk aan de bepaling van de noodzakelijke genetische variatie in een populatie, het opsporen van mutaties die erfelijke ziekten veroorzaken en ‘mate select’, waarmee slimme combinaties van ouderdieren worden gemaakt.


Invoering zal plaatsvinden als dit IT-technisch mogelijk is.

In december 2011 werd Nippon Inu opgericht. Daaropvolgend werd in april 2012 onze vereniging toegelaten als aangesloten rasvereniging bij de Raad van Beheer.
2022 zal daarom in het teken staan van het 10-jarig jubileum, met o.a. een groot evenement. 

In het clubmagazine van december 2021 trappen we het jubileumjaar af.
We zouden het erg leuk vinden om de honden van onze leden te verrassen en in het zonnetje te zetten die in december ook 10 kaarsjes mogen uitblazen.

Stuurt u een foto op met de naam van de hond? Wij verheugen ons er op! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

10 jubileum

 

Suzan de wit van "100% Suus Fotografie" heeft van onze Kampioenschaps Clubmatch prachtige foto's gemaakt.
Een selectie van de mooiste foto's is op onze website gepubliceerd in het FOTOALBUM.

Er zijn door Suzan nog veel meer prachtige foto's gemaakt die u kunt bestellen

Om te bestellen kunt u één of meerdere foto's aanmerken als favoriet, en daarna op verzenden klikken.
Foto klein formaat (internet): € 5,00
Orgineel bestand: € 6.50
Bij bestelling worden uw foto's nog nabewerkt.

Suus fotoIn het clubmagazine van juni 2021 hebben wij u bericht over het feit dat vanaf 1 januari 2022 Japans gefokte honden met registratie in de stamboeken NIPPO, AKIHO, AKK, DOHENKO etc., geen volledige registratie meer gaan krijgen als zij ingeschreven worden in het stamboek van de Japan kennel Club. De JKC heeft laten weten deze registraties te willen doen met wel de namen van de ouderdieren op de stamboom, maar zonder hun registratienummer.

Honden die geen FCI geregistreerde ouderdieren hebben worden in de bijlage G-O van het NHSB ingeschreven, waardoor volgens de huidige regelgeving deze honden op een tentoonstelling geen (res) CAC kunnen krijgen, dus ook geen kampioenstitel.

Het bestuur van Nippon Inu heeft bij het bestuur van de Raad van Beheer een initiatiefvoorstel neergelegd, om ook voor deze honden de mogelijkheid te bieden de Nederlandse titel te verkrijgen.
Dit initiatiefvoorstel is op te vragen bij het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bestuur van de Raad van Beheer was het unaniem eens met ons voorstel, ook zij vinden dat het verkrijgen van een CAC aan de in het stamboek ingeschreven hond moet worden gerelateerd aan de hond, niet aan zijn stamboom c.q. achtergrond.

Voorstel op Algemene Vergadering 4 december 2021
Het bestuur van de Raad van Beheer stelde echter voor het nog breder te trekken, dit zou dan ook moeten gelden voor in het Voorlopig Register geregistreerde honden. Er ligt nu een voorstel klaar voor de AV van 4 december aanstaande, waarin het Kynologisch Reglement gewijzigd gaat worden zodat onze geïmporteerde honden uit voornoemde stamboeken in aanmerking kunnen komen voor het (res) CAC en derhalve ook de titel “Nederlands (jeugd, veteranen) Kampioen” kunnen dragen.


FCI regelgeving
Het bestuur van Nippon Inu heeft bij de Raad van Beheer ook het verzoek neergelegd om binnen de FCI bespreekbaar te maken om honden uit niet FCI aangesloten, maar wel zeer gerenommeerde stamboeken, een volledige inschrijving te laten verkrijgen. Wij houden u op de hoogte.

 

Logo RVO

Fokt u een (eenmalig) nestje of importeert u een hond uit het buitenland? Registreer u dan bij de overheid doormiddel van het aanvragen van een UBN nummer.
Bedrijfsmatige fokkers hebben al een UBN nummer, maar ook particulieren dienen voortaan een UBN nummer te hebben om een hond uit het buitenland of een nestje te laten registreren.
Lees alle informatie en regel direct uw UBN nummer via deze link.

 

BIIS ResBIS2021

Best in Show: American Akita Estruphus' My Dynamic Task Force, Eig: M. Huls & L. Huls
Reserve Best in Show: Akita Mara-shimas Etsuko Go CH. Ch. Eig: W. van der Meer 

Nieuwsitems uitgebracht door de Raad van Beheer.

De uitslagen worden gepubliceerd vanaf officiële bronnen zoals het tentoonstellingssecretariaat of de Raad van Beheer. Typefouten voorbehouden.