RESEARCH ERFELIJKE OOGAFWIJKINGEN

Voor een aantal rassen bestaat er nu een DNA-test, waardoor op pup-leeftijd al is vast te stellen of de hond genetisch vrij is van erfelijke oogafwijkingen. De verwachting is dat deze ontwikkelingen de komende jaren zullen doorgaan, waardoor het voor vele rassen mogelijk zal zijn om erfelijke oogafwijkingen via DNA-technieken op te sporen.

Het Institute for Breeding and Genetics in Hannover vraagt daarom bloedmonsters van de Akita en Shiba om onderzoek op te doen. Zij verwachten met voldoende bloedmonsters een DNA-test te kunnen ontwikkelen waarmee erfelijk cataract, distichiasis en andere oogafwijkingen aangetoond kunnen worden. 
Hierdoor zullen in de toekomst de herhaalde oogtesten kunnen vervallen en kan uitgesloten worden dat er gefokt wordt met een hond waarbij op latere leeftijd blijkt dat deze een erfelijke oogafwijking heeft.

Men heeft minstens 96 bloedmonsters nodig voor de detectie en 100 tot 300 monsters om de test te valideren. Dit dienen monsters zijn van honden waarvan een ECVO test ter beschikking is en mogen van honden zijn waarbij een erfelijke oogafwijking aangetoond is.

De NIPPON INU heeft  op 4 mei 2013, na afloop van de cursus Exterieur en Bewegingsleer (FOTO'S), een prikmoment gehouden. De kosten van het afnemen en verzenden van het bloed werden door de NIPPON INU gedragen. 
Prikken

Dr. Hildeward Hoenderken heeft op een zeer rustige manier bij 28 honden bloed geprikt.
Dankjewel Hildeward, en dankjewel eigenaren voor jullie geduld en medewerking. En natuurlijk een hele grote dankjewel aan alle lieve honden die zich hebben laten prikken!
Wij hopen dat jullie genoten hebben van de tas met lekkers.

dapperheid