De NIPPON INU heeft onderstaand persbericht uit laten gaan naar kynologische bladen en kynologische websites.


Japanse hondenvereniging NIPPON INU actief met DNA-onderzoek voor gezonde rashonden


De laatste jaren is er veel te doen over rashonden en hun gezondheid. Veel rashonden kampen met erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken. De Japanse rashondenvereniging NIPPON INU wil gezondheidsproblemen voorkomen en is begin mei gestart met het aanleveren van bloedmonsters voor het ontwikkelen van een DNA-test voor erfelijke oogafwijkingen.

Shibabril3Met DNA-onderzoek kunnen de genetisch vrije honden, de dragers en de lijders al op jonge leeftijd worden geïdentificeerd, voordat ermee wordt gefokt. Bij verstandig gebruik kan DNA-onderzoek fokkers helpen te voorkomen dat er zieke honden worden gefokt. Het overkoepelende orgaan, de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland, wil in de komende jaren beschikbare DNA-diagnostiek voor diverse erfelijke afwijkingen bij rashonden beschikbaar maken en is gestart met een pilot voor een DNA-bank. Ook is er een zogenaamde Matrix op de stamboom in ontwikkeling. Hiermee wordt per gefokt nest op de stamboom vermeld of de ouderdieren voldoen aan de gezondheidsnormen die er voor dat ras gelden.

Voor een aantal rassen bestaat er nu een DNA-test, waardoor op pupleeftijd al is vast te stellen of de hond genetisch vrij is van erfelijke oogafwijkingen. De verwachting is dat deze ontwikkelingen de komende jaren zullen doorgaan, waardoor het voor vele rassen mogelijk zal zijn om erfelijke oogafwijkingen via DNA-technieken op te sporen. Het Institute for Breeding and Genetics in Hannover vraagt daarom bloedmonsters van de Akita, Shiba, Samojeed, Husky, Polski Owczarek Nizinny, Lhasa Apso en de Tibetaanse Terriër om onderzoek op te doen. De NIPPON INU heeft in mei een ‘prikactie’ gehouden en 28 bloedmonsters van de Akita en Shiba met een huidige ECVO- (European College of Veterinary Ophthalmologists) test aangeleverd. Hiermee levert de NIPPON INU een belangrijke bijdrage aan het onderzoek. Het instituut verwacht met voldoende bloedmonsters een DNA-test te kunnen ontwikkelen waarmee erfelijk cataract, distichiasis en andere oogafwijkingen aangetoond kunnen worden. Hierdoor kan uitgesloten worden dat er gefokt wordt met een hond waarbij op latere leeftijd blijkt dat deze een erfelijke oogafwijking heeft.


De NIPPON INU is opgericht voor de instandhouding van de Japanse rassen Akita, Shiba, American Akita en Kishu. Deze jachthonden uit het verre oosten maken deel uit van rasgroep vijf, de spitsen en oertypes. De honden met de mysterieuze verschijning zijn geschikt voor de zelfbewuste en ervaren hondeneigenaar die onvoorwaardelijk kiest voor het bijzondere karakter van een Japanse hond. De NIPPON INU wil de gezondheid en welzijn van de Japanse rassen verbeteren en het contact tussen fokkers en liefhebbers bevorderen. De vereniging is in april 2012 erkend door de Raad van Beheer, het overkoepelende orgaan op het gebied van de kynologie in Nederland.