Datum: 19 september 2015
Locatie: Clubgebouw KC de Kempen, de Kervel 3, 5667 KN Geldrop
Aanvang: 14.30 uur
Spreker: Dr. Tannetje Koning

titer

Jarenlang was het gebruikelijk om honden en katten ieder jaar volledig te vaccineren. Sterker nog, ondanks de continue ontwikkelingen op het gebied van vaccinatiebeleid zijn er nog steeds voldoende dierenartsen die menen dat jaarlijks vaccineren het meest wijze en het veiligste is. Wetenschappelijk onderzoek heeft de afgelopen jaren echter geleid tot nieuwe inzichten.

Studies hebben aangetoond dat antistoffen veel langer in het bloed blijven dan dat de fabrikant van de entvloeistoffen aangeeft. Dit houdt in dat wij onze honden vaak laten vaccineren als dat (nog) niet nodig blijkt te zijn.
Ook is aangetoond dat een enting kan interfereren met antistoffen die nog aanwezig zijn, waarbij juist het tegenovergestelde wordt bereikt: de hond is juist dan vatbaar voor deze ziekte.

Aangezien vaccinaties niet alleen beschermen tegen ziektes, maar ook een belasting voor het lichaam zijn en (ernstige) bijwerkingen kunnen hebben, is een groeiende groep hondenbezitters bezorgt. Zij proberen af te wegen of de risico’s van het niet-vaccineren van het dier opwegen tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s die ontstaan als de hond wel gevaccineerd wordt.

Titerbepaling
Door middel van een klein beetje bloed af te nemen is het mogelijk om voor verschillende ziektes de antistoffen in het bloed te meten. Hierdoor kan er "op maat" gevaccineerd worden. Maar hoe werkt dit? Wanneer dient er getitert te worden? Voor welke ziektes is dit mogelijk? Veel hondenbezitters hebben over dit onderwerp nog heel veel vragen. Op een toegankelijke en onderhoudende manier zal Dr. Tannetje Koning u alles vertellen over dit onderwerp. 

Inschrijfgeld lezing:
Leden Nippon Inu en/of KC de Kempen: € 5,00
Niet leden: € 10,00

[notice class="attention"]Het maximaal aantal deelnemers is bereikt. U kunt zich via e-mail aanmelden voor als er een plaats vrij komt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.[/notice]

Wilt u uw hond(en) na afloop van de lezing laten titeren? Dat kan!

Dr. Tannetje Koning zal na de lezing ook bij een maximaal aantal honden de titer gaan bepalen. Na het titeren krijgt u de uitslag, welke in het entingsboekje vermeld wordt. Neem dus het entingsboekje mee!!

Welke honden kunnen getitert worden?
Honden kunnen 4 weken na de cocktail enting getitert worden. Aan de hand van het aantal antistoffen kan er wel tot 6 jaar afgetekend worden in het entingsboekje.
Titerbepalingen worden inmiddels door de Raad van Beheer geaccepteerd, dus ook voor showhonden is een titerbepaling een mogelijkheid.

Mocht uit de titerbepaling blijken dat uw hond voor een bepaalde ziekte niet goed beschermd is, kunt u meteen laten enten.

[notice class="attention"]Het maximum aantal inschrijvingen voor titerbepaling is bereikt. Als u uw hond nog aanmeldt, dan zal dat voor de reservelijst zijn, voor het geval er honden af gaan vallen.
Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
[/notice]

Kosten titeren:
Dr. Tannetje Koning vraagt per hond € 37,50 voor het titeren, dit is af te rekenen op de dag zelf.
Voor mensen die komen titeren zónder deel te nemen aan de lezing, vragen wij per hond € 2,50 extra. Dit is een bijdrage in het laten komen van Dr. Koning. 

Heeft u vragen? Neem gerust contact op!