Het bestuur van Nippon Inu wil graag de mening van haar leden horen, om namens hen stelling te nemen in enkele vraagstukken die voorliggen met betrekking tot de normenmatrix op de Algemene Ledenvergadering van de Raad van Beheer.Normenmatrix
De normenmatrix zijn aanvullende regels voor de fokkerij van stamboomhonden die gelden per ras. Rasverenigingen waren in de gelegenheid om door te geven welke gezondheidsonderzoeken voor hun ras van belang zijn, zodat een normenmatrix per ras opgesteld kon worden. Op de stambomen van pups zou komen te staan of de pup gefokt is volgens de regels of niet. Helaas zijn onze rassen immer nog niet opgenomen.

Het plan was om de normenmatrix in te laten gaan per 1 mei 2021. Het bestuur van de Raad van Beheer heeft besloten om deze ingangsdatum te verschuiven tot na de Algemene Vergadering van de Raad van Beheer, alwaar zij eerst enkele zaken ter besluitvorming voor willen leggen aan aangesloten verenigingen.


Vraag 1:

Naast gezondheidsonderzoeken zijn er door rasverenigingen soms ook strengere eisen gesteld aan het welzijn van de ouderhonden of regels gesteld om inteelt en verwantschap nog verder te beperken dan dat de Raad van Beheer het beperkt. Dit is opgenomen in de normenmatrix, ondanks dat vanaf 2012 gesteld werd dat de normenmatrix slechts betrekking zou moeten hebben op gezondheids- en gedragsnormen. Hier zijn binnen de kynologie vragen over gesteld waardoor dit nu voorgelegd wordt op de komende Algemene Vergadering van de Raad van Beheer.

Bent u van mening dat in de normenmatrix alleen gezondheids- en gedragsnormen opgenomen moeten worden, of vindt u het wenselijk dat rasverenigingen ook extra beperkende welzijns- en inteeltnormen op kunnen nemen?

Vraag 2:

Vanaf 2012 was het plan om op de stamboom van een pup te noteren of de oudercombinatie wel of niet voldoet aan de regels van de normenmatrix. Dit werd opgenomen in regelgeving. Het vorige bestuur heeft besloten dat te doen middels groene vinken (voldoet) of rode kruisen (voldoet niet).

Het huidige bestuur heeft op basis van gewijzigde regelgeving besloten deze rode kruisen niet meer te plaatsen en de stamboom “leeg” te laten op dit punt als een combinatie niet voldoet.

Nippon Inu heeft al bij de Raad van Beheer aangegeven dat als de rode kruisen weggelaten worden, de stambomen van pups uit combinaties die niet voldoen, er precies zo uit komen te zien als de stambomen van onze rassen, omdat er van onze rassen nog geen normenmatrix ligt. Dit vinden wij niet wenselijk, zo lijkt het alsof onze fokkers allen niet volgens de regels fokken. In beide gevallen zijn de stambomen namelijk blanco op dat punt.
Mocht het besluit om de rode kruisen weg te laten bevestigd worden op de Algemene Vergadering, is onze wens dat gewacht wordt tot alle rassen ingeregeld zijn, zodat bij elk ras een groen kruis kan komen te staan op de stamboom, en pups van niet ingeregelde rassen geen stamboom gaan krijgen die er exact zo uitziet als een stamboom van een combinatie die niet voldoet; leeg.


Bent u van mening dat wel of niet het rode kruis moet komen te staan op de stamboom bij niet voldoen aan de normenmatrix?
Zo niet, wenst u dan wel een andere manier om dit aan te geven?

 

Wij stellen uw mening zeer op prijs. Wij vragen u uw mening vóór 13 mei aan ons door te geven via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.