In het clubmagazine van juni 2021 hebben wij u bericht over het feit dat vanaf 1 januari 2022 Japans gefokte honden met registratie in de stamboeken NIPPO, AKIHO, AKK, DOHENKO etc., geen volledige registratie meer gaan krijgen als zij ingeschreven worden in het stamboek van de Japan kennel Club. De JKC heeft laten weten deze registraties te willen doen met wel de namen van de ouderdieren op de stamboom, maar zonder hun registratienummer.

Honden die geen FCI geregistreerde ouderdieren hebben worden in de bijlage G-O van het NHSB ingeschreven, waardoor volgens de huidige regelgeving deze honden op een tentoonstelling geen (res) CAC kunnen krijgen, dus ook geen kampioenstitel.

Het bestuur van Nippon Inu heeft bij het bestuur van de Raad van Beheer een initiatiefvoorstel neergelegd, om ook voor deze honden de mogelijkheid te bieden de Nederlandse titel te verkrijgen.
Dit initiatiefvoorstel is op te vragen bij het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bestuur van de Raad van Beheer was het unaniem eens met ons voorstel, ook zij vinden dat het verkrijgen van een CAC aan de in het stamboek ingeschreven hond moet worden gerelateerd aan de hond, niet aan zijn stamboom c.q. achtergrond.

Voorstel op Algemene Vergadering 4 december 2021
Het bestuur van de Raad van Beheer stelde echter voor het nog breder te trekken, dit zou dan ook moeten gelden voor in het Voorlopig Register geregistreerde honden. Er ligt nu een voorstel klaar voor de AV van 4 december aanstaande, waarin het Kynologisch Reglement gewijzigd gaat worden zodat onze geïmporteerde honden uit voornoemde stamboeken in aanmerking kunnen komen voor het (res) CAC en derhalve ook de titel “Nederlands (jeugd, veteranen) Kampioen” kunnen dragen.


FCI regelgeving
Het bestuur van Nippon Inu heeft bij de Raad van Beheer ook het verzoek neergelegd om binnen de FCI bespreekbaar te maken om honden uit niet FCI aangesloten, maar wel zeer gerenommeerde stamboeken, een volledige inschrijving te laten verkrijgen. Wij houden u op de hoogte.