Home » Laatste nieuws » Statement Nippon Inu naar aanleiding van de uitzending “Einde van de rashond, 15 jaar later”.

Statement Nippon Inu naar aanleiding van de uitzending “Einde van de rashond, 15 jaar later”.

Op 30 maart 2025 zond Zembla de documentaire “Einde van de rashond: 15 jaar later” uit. In deze documentaire werd pijnlijk duidelijk dat een hond met een stamboom niet automatisch een gezonde hond is. De Raad van Beheer geeft tot op heden nog steeds stambomen af voor pups die gefokt zijn uit ouderdieren met (ernstige) erfelijke afwijkingen, waarbij de kans zeer groot is dat de gefokte pups hier problemen van gaan ondervinden. Zij controleren dit niet.

Wij, de rasvereniging voor van origine Japanse rashonden, kunnen u melden dat wij wél controleren op de fokreglementen waar de gezondheidseisen per ras in staan. Ouderdieren moeten verplicht getest worden op Heupdysplasie, Erfelijke Oogafwijkingen, Patella Luxatie en Amelogenisis Imperfecta (Akita en AA). Deze reglementen worden overigens steeds aangepast aan de hand van de nieuwste inzichten.

Ons beleid is:
1. Fokkers zijn verplicht om dekmelding te doen, hier wordt op gecontroleerd. Het is niet mogelijk om bij een nest wat niet voldoet geen dekmelding te doen en toch op de fokkerslijst te blijven staan.

2. Fokkers die zich niet aan de regels houden worden onmiddellijk van de fokkerslijst verwijderd, er wordt geen dek-of geboortemelding op de website geplaatst en er wordt geen pupinformatie gegeven.

Wij kunnen met trots melden dat ruim 95% van de Japanse rashonden binnen de rasvereniging(en) gefokt wordt en er om die reden heel veel testresultaten bekend zijn. Hieruit blijkt dat de erfelijke afwijkingen waar het grootste deel van de fokkers al jarenlang op test, een zeer lage incidentie hebben binnen onze rassen.

Onze rassen zijn “oerhonden” met veel DNA van de wolf. Sterker nog, de Shiba is het ras wat van alle rassen die er zijn, het meeste DNA van de wolf met zich mee draagt. Onze rassen hebben geen schadelijke uiterlijke kenmerken en zijn (met een goede voeding en bewegingsroutine) “fit for function”.

Natuurlijk zijn er ook aandoeningen die honden met zich mee kunnen dragen waar geen testen voor beschikbaar zijn. Aangezien de fokkers die op onze fokkerslijst genoteerd staan zich vrijwillig bij ons aangesloten hebben en zich daarmee vrijwillig verplicht hebben om aan alle eisen te voldoen, is duidelijk dat zij het beste voor hebben met onze rassen en zullen zij hier ook oog voor hebben.

Houdt dit in dat er geen honden meer geboren worden binnen onze vereniging die een aangeboren of erfelijke afwijking hebben? Het antwoord is nee. Dit is nooit te bereiken, dit geldt immers voor alle dieren die zich voortplanten, ook in de natuur.

Uiteraard staan wij onze fokkers te allen tijde bij om onze rassen op verantwoorde wijze te fokken. Wij zetten ons – met hulp van aangesloten fokkers en leden – al jaren in voor onderzoek naar erfelijke afwijkingen waar nog geen testen voor beschikbaar zijn en het behoud van de diversiteit van onze rassen.

Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op via voorzitter@nipponinu.nl