Home » Laatste nieuws » Wijzigingen Heup Dysplasie test en beoordeling

Wijzigingen Heup Dysplasie test en beoordeling

Er zijn wijzigingen ophanden betreffende het testen en beoordelen van HD. Het bestuur van de Raad van Beheer heeft verduidelijking van hun plannen gegeven, die wij hier met u delen.
De ingangsdatum van deze wijzigingen is nog niet bekend en zal zeker nog enkele maanden op zich laten wachten.

STRENGERE BEOORDELING

“Vanuit de FCI is er aangegeven dat er een andere manier van beoordeling moet plaatsvinden:

De norbergwaarde wordt anders berekend. Er kan geen omrekening plaatsvinden en de nieuwe en oude waardes zijn niet onderling vergelijkbaar.
Een goede positie is essentieel voor een goede beoordeling. Foto’s van honden die niet geheel goed liggen moeten worden afgekeurd. Hierop moet strenger worden gehaandhaafd.
Onvoldoende aansluiting tussen heupkop en heupkom moet leiden tot HD B (uiteraard kan de eindbeoordeling bij meerdere afwijkingen slechter zijn dan HD B)”

Aangezien onze rassen merendeel beoordeeld worden met “onvoldoende aansluiting”, en dit automatisch tot een HD B zal leiden, zullen er slechts een klein percentage honden met HD A beoordeeld gaan worden.
Dit houdt in dat het bestuur samen met de leden/fokkers gaat kijken naar eventuele wijzigingen van de Verenigings Fok Reglementen.

VERPLICHTE SEDATIE VOOR HD FOTO’S

“De verplichte sedatie staat in het FCI protocol, welke ook wordt onderschreven door het beoordelingspanel van de Universiteit Utrecht. Om resultaten onderling goed te kunnen vergelijken moeten de onderzoeken binnen de FCI aangesloten landen op gelijke manier worden uitgevoerd.

Nederland is op dit moment het enige land binnen de FCI welke het zonder sedatie röntgenen binnen het HD protocol toestaat. De voorzitter van het beoordelingspanel heeft aangegeven dat deze situatie zeer ongewenst is en de betrouwbaarheid van de screening daarmee wordt ondermijnd.

Het bestuur van de Raad van Beheer besluit binnenkort op basis van een breed scala aan adviezen over het wel of niet volgen van de verplichting van sedatie zoals in het FCI protocol vermeld staat.”

Het bestuur van Nippon Inu stelt zich op het standpunt dat het in Nederland niet mogelijk is om een sedatie te verplichten. In de ‘Wet Dieren’ staat een verbod om onnodige medische handelingen te verrichten. Sedatie is natuurlijk een medische handeling die in veel gevallen onnodig is, en daarnaast extra risico’s met zich meebrengt.

Wij hebben de mening van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Authoriteit) en KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierenartsen) gevraagd. Hun antwoorden waren kort maar krachtig:

“Het is aan de dierenarts of er bij het uitvoeren van het heuponderzoek al dan niet gebruik wordt gemaakt van sedatie.” En:

“Het blijft aan een dierenarts om zelf in te schatten hoe hij een dier moet behandelen. De richtlijn van de RvB dat sedatie verplicht is hoeft een dierenarts niet op te volgen. Dat kunnen ze niet eisen.”

De FCI heeft in haar reglementen opgenomen dat als bepaalde regelgeving indruist tegen landelijke wetgeving, wat hier het geval is, deze regels niet opgevolgd mogen worden. Er is derhalve geen verplichting vanuit de FCI.

Bovenstaande is gedeeld met het bestuur van de Raad van Beheer.
Wij houden u op de hoogte van de beslissing die genomen gaat worden.