Overige evenementen

Overige evenementen

Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
Per jaar Per maand Zoeken Ga naar maand
Dierendag
Maandag 04 Oktober 2021

Dierendag (ook: Werelddierendag) is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Dierendag valt jaarlijks op 4 oktober. Met het vieren van deze dag wil men mensen laten weten dat dierenrechten hebben en dat zij beschermd moeten worden.

 

Geschiedenis

Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken, naar Margaret Fordin Londen. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus steeds herdenkt een goede datum voor zo'n dierendag zou zijn. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier.

Publiciteit

Vanaf de jaren zestig is men deze datum steeds meer aan gaan grijpen voor de promotie van het dierenrechtenactivisme. Ook ging men meer en meer activiteiten ontwikkelen om met name bij kinderen dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Ook de commercie rondom dierendag is aanzienlijk gegroeid. Zo vestigde de CPNB in 2000 de aandacht op de Kinderboekenweek (met als thema "dier") door allerlei acties met dieren (zoals huisdierkeuringen en een gratis dierenartsspreekuur) in bibliotheken te organiseren. Op basisscholen wordt op 4 oktober ook aandacht besteed aan dierendag. Op sommige scholen nemen kinderen een huisdier of knuffel mee naar school.

 

bron: Wikipedia

Locatie Wereldwijd